Groep 8 naar de Waalsdorpervlakte

Lesley Hoogduijn Groep 8

Op woensdagochtend rond de klok van negen uur vertrok groep 8 naar de Waalsdorpervlakte om daar het project over de Tweede Wereldoorlog af te sluiten.

Onderweg werd er gestopt bij het monument aan de Lijsterlaan. Hier staat een klein gedenkteken dat herinnert aan het feit dat op deze plek op 8 september 1944 de eerste V2 vanaf een mobiel lanceerplatform werd afgeschoten.

De tweede stop werd gemaakt op de Schouwweg bij het monument waar jaarlijks op 4 mei de Wassenaarse dodenherdenking plaatsvindt. Meester Ton vertelde over die bijzondere plaats: het Lange Duin, aan de overkant van het monument, waar jarenlang een klein oorlogskerkhof heeft gelegen.

We vervolgden onze tocht richting Meijendel. De zon scheen en het was heerlijk weer om te fietsen. Aangekomen op de plaats van bestemming luisterden de leerlingen naar de beladen geschiedenis van deze plek. Vanuit het “Oranje Hotel” , zoals de gevangenis aan de Scheveningseweg toen werd genoemd, werden gevangenen in de duinen door de bezetter gefusilleerd.

Namens de groep werden er bloemen gelegd en was het één minuut helemaal stil.

Bij de boerderij werd later nog even gepauzeerd en kregen de kinderen wat te drinken en te eten.

Om klokslag twaalf uur reden we weer het schoolplein op.